top of page
מאמרים נוספים

מה יש במוצרי קוסמטיקה?

היום ישנה מגמת עליה בחשיבותם של מוצרים טבעיים. ניתן לראות בפרסומות בטלויזיה שיש חברות המפרסמות מוצרים ללא חומרים שמזיקים לבריאותנו אך עדיין יש מגוון רחב ורשימה ארוכה של חומרים נוספים שאינם טובים לעור גופנו. יש חשיבות למוצרים שלא מכילים רכיבים לא טבעיים או מוצרים המכילים רכיבים שעברו עיבוד ומופקים בתהליכים לא טבעיים במפעלים או במעבדות.​​

בואו נבין רגע מה יש שם...

כאשר אנחנו הולכים לאחד מבתי הפארם ורוכשים קרם פנים, קרם גוף או כל מוצר קוסמטי, אנו רואים שיש רשימה של מרכיבים על המוצר, רשימה מאוד ארוכה ולא מובנת כלל אפשר להגיד אפילו מאיימת קצת. אנחנו לא מבינים מה את המילים הללו ופשוט רוכשים את המוצר ללא הבנה וידע. אנחנו גם לא מנסים לקרוא את הכתוב מכיוון שאנחנו בוטחים בחברות שלא יתנו לנו לרכוש מוצרים עם רכיבים שאינם מתאימים לנו, אך לצערי האמת אחרת. המרכיבים המסובכים נועדו לספק מידע על המוצר ולאפשר ללקוחות שרגישים אליהם לזהות את השם ולהימנע ממוצרים שעלולים לגרום להם נזק.

מרבית האנשים לא יבינו את המרכיבים ומה הם עלולים לגרום לנו, גם לאנשים עם רגישויות ספציפיות אין דרך להבין, אז בואו רגע ננסה לעשות קצת סדר ולהבין את משמעותם החשובה.

Paraben

משפחה של חומרים סינתטיים משמרים שנמצאים בשימוש רחב במוצרי קוסמטיקה. הפרבנים מגבילים את התרבות החיידקים והפטריות וכך מאריכים את חיי המדף של המוצרים. נמצא אותם במוצרי קוסמטיקה רבים, כמו דיאודורנטים, קרמים, מוצרי איפור ועוד.

שמות נוספים: Methylparaben ,Buthylparaben, Ethylparaben, Propylparaben¹

לאחרונה במחקרים שערכו מדענים בדיקות וגילו שהפרבנים שמופקים בצורה כימית עלולים לגרום לסרטן השד והרחם אצל נשים. הפרבן מכיל חומרים דומיי הומונים ולכן יכול לגרום לכמה סוגי סרטן ובעיות הפריה אצל גברים. אף שטרם נמצא לכך ביסוס מדעי חד משמעי, בשנים האחרונות יצרנים רבים מסירים אותו ממוצריהם. הבדיקות הראו תוצאות סותרות ועד היום מתבצעים עוד בדיקות בשביל להבין עד כמה ובאיזו כמות הפרבן מסכן. במוצרי קוסמטיקה הדבר חשוב בעיקר מכיוון והפרבן עובר ישירות מהעור לדם, יכול גורם לתגובות אלרגיות אצל אנשים מסוימים, למחלות אוטואימוניות הקשורות לעור (פסוריאזיס, אסטמה של העור, אטופיק דרמטיטיס ועוד). בנוסף, נמצא שהפרבן גורם להזדקנות העור לאחר חשיפה לשמש.

חברות אחרות הוסיפו שמנים ארומטיים מהצומח שלא עברו את כל האישורים המתאימים וללא מספר אצווה (מספר המאשר שהשמן אושר במשרד הבריאות). מוצרים אלו נשארים בעייתיים היות והם לא פוטרים את בעיית האלרגיה.

יש מספר טכניקות נוספות שמנסים לעבוד איתם כדי להאריך את חיי המדף של המוצרים כגון פיסטור: חימום הקרם בטמפרטורה גבוהה כדי לחסל את החיידקים ממש כמו שמרתיחים חלב. הבעיה היא שרוב הקרמים לא עמידים בטמפרטורות גבוהות והם נהרסים ביחד עם החיידקים.

הפרבן הכימי ממשיך לככב בארץ ובארה"ב מכיוון שעוד אין הוכחות חד משמעתיות לסכנתו, עם זאת יותר ויותר חברות מורידות אותו מרשימת מרכיבי המוצרים.

לעומת זאת, במוצרי הקוסמטיקה הטבעיים יש שימוש במשמרים טבעיים לדוגמא ויטמין E-אנטי אוקסדנט מאוד חזק ומשמר מעולה, על כך ניגע בהמשך².​

Sodium lauryl sulfate - SLS

הוא בראש ובראשונה דטרג'נט מה שאומר שהוא מוריד את כל ההגנה הטבעית של העור.

SLS זו תרכובת אורגנית שכוללת גופרית ונתרן ומשמשת כחומר פעיל שיוצר את ההקצפה במוצרים, כמו שקורה כשאנחנו חופפים את השיער בשמפו, או מצחצחים שיניים במשחת שיניים.

SLS אינו מתאים לאנשים בעלי עור רגיש כלל. באופן כללי מדובר באלרגן הגורם למצב של רגישות ותגובה אוטואימונית (מערכת החיסון של הגוף תוקפת את התאים). הוא גורם לכך שבטווח הקצר העור רגיש יותר לגירויים, אלרגיות ורגישות. בטווח הארוך העור חשוף לכל מיני דלקות, פטריות ועוד הרבה צרות שנגרמות כתוצאה מכך שההגנה הטבעית של העור הוסרה. לעור קשה להפריש את הרעלים שיש לנו בגוף וכתוצאה מכך אנשים רבים סובלים ממחלות עור כגון פסוריאזיס, אסטמה של העור, אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה והרשימה עוד ארוכה. העור המגורה מפריש יתר שומן בכדי להגן על עצמו וכך בעצם אנשים חושבים שיש להם עור שומני וממשיכים להשתמש בתכשירים כנגד עור שומני כשעצם הבעיה נעוצה בתכשירים עצמם.

אותו הדבר קורה באזורים האינטימיים: גירודים ופטריות שכאמור גם הם תוצאה של הסרת ההגנה הטבעיתᵌ.

בטווח העוד יותר ארוך SLS נחשב למסרטן. למרות שלא הוכח מחקרית, האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות טוענים אחרת. כמו כן, החומר אינו מופיע ברשימת החומרים המסרטנים בארגונים הבינלאומיים⁴.

למה בעצם משתמשים בSLS? אז קודם כל כי הוא זול. ליצרנים זה נחמד לשים רכיב זול במוצרים ובכך לחסוך בעלויות המוצר. הוא חסכוני. הוא מקציף ונותן הרגשה של קצף מפנק וכיפי שאותו הצרכנים מאד אוהבים ויותר קל לשווק להם- מי לא ראה פרסומת למוצר בה רואים אמבט מלא בקצף אוורירי ונעים למגע שגורם לרצות לקפוץ אליה לריענון מפנק?

דוגמא נוספת היא בסבון כלים, בסבון כלים יש הרגשה של ניקיון ככל שהוא יותר מקציף הוא יותר מנקה. כנ"ל לגבי המוצרים הנוספים כמו משחות שיניים, סבוני ידיים, סבוני גוף וכ'ו⁵.​

אז לסיכום סיכונים של SLS

עלול לגרום לקטרקט אצל מבוגרים ולעכב ריפוי פצעים על פני השטח של קרנית העין.

מצטבר בלב, בכבד, בריאות ובמוח ועלול לגרום לתפקוד לקוי של איברים אלה.

עלול לגרום להיפרדות שכבות העור ולחספוס גס שלו.

גורם להפרעות בתפקוד של המערכות הביולוגיות של העור.

חומר ניקוי צורב אשר למעשה מאכל את זקיקי השיער (הגומות בעור שמתוכן צומחות השערות) ופוגע ביכולתם להצמיח שיער.

משמש דרך לגירוי העור במחקרים רפואיים. יש צורך לגרות בכוונה את העור במגמה לבחון את השפעתם של חומרים אחרים. המחקר החדיש מוכיח שוב ושוב שמרכיבים רבים המשמשים כחלק מתכשירי היופי לטיפוח אישי אינם טובים לגוף, לעור או לשיער⁶.​​

סיליקון

סיליקון קיים במוצרים רבים למשל קוסמטיקה, קרם לפנים, בשמפו ועוד. שמפו עם סיליקון יכול להוביל להצטברות של החומר בשיער- השיער הופך להיות כבד יותר ואורך לאט יותר. בנוסף, כשהוא נמצא במוצרי קוסמטיקה לשימוש על גבי העור, הוא מצפה את העור וכולא כל דבר מתחתיו- לכלוך, אבק או הפרשות כמו זיעה ושומן. בנוסף, העור שלנו הוא בעצם המסנן הגדול ביותר בגופנו אשר פולט רעלים דרך הזיעה. כאשר משתמשים במוצרים המכילים סיליקון העור לא יכול "לנשום" ולהתאוורר, בדומה לכיסוי פלסטיק שחונק אותו. בנוסף יש בסיליקון מרכיבים שגורמים לגירויי והוא חומר רעיל לגוף האדם.

ישנו סיליקון טבעי המופק מפטריות בשם INCI chitosan succinami. מוצר זה נמצא במוצרים בודדים בלבד⁷.

שמן מינרלי

השמות המצוינים הם תוצריה של תעשיית הנפט שעלולים לגרום לאלרגיות רבות ולהאיץ את הזדקנות העור בכך שהם חוסמים את מעבר החמצן דרכו הם חוסמים את מעבר החמצן דרך נקבוביות העור וכך התאים אינם מצליחים לבצע נשימה תאית ולבצע את החילוף החומרים שהם אמרים לעשות.

Oil mineral

Paraffinum

liquidum

Vaseline

Petroleum

Petrolatum

Paraffin⁸

אז מה אנחנו מבינים בעצם?

בכל רשתות השיווק השונות ניתן למצוא מוצרי טיפוח וקוסמטיקה המכילים בתוכם חומרים רבים העלולים להזיק לבריאותנו. חלקם אף מציינים שהמוצר מכיל רכיבים טבעיים אך לצערנו רק חלק קטן מאוד מהרכיבים טבעיים ואם בכלל. המטרה שלי היא לתת מענה לצרכנים אשר רוצים לשמור על בריאותם ולהעניק לעור גופם את הטיפול הטוב ביותר שיש לטבע להציע.

המוצרים בחנות עשויים מחומרי גלם טבעיים בלבד ונרקחים בעבודת יד מוקפדת ואיכותית. כנטורופתית מוסמכת אשמח לחלוק את הידע הרב שצברתי ולהתאים לכם את הטיפול הטוב ביותר. יתרונות רקיחה טבעית: היכולת להימנע ממרכיבים אלרגניים שאינם מתאימים לעורך. השימוש במוצרים טבעיים ומותאמים יטפלו בעורך בצורה הטובה ביותר השימוש במוצרי קוסמטיקה טבעיים משלימים חסרים של ויטמינים ומינרלים הנחוצים לגוף.

שימוש בחומרים טבעיים בלבד תוך הקפדה על שקיפות מרכיבי המוצר. המוצרים נרקחים בקפידה רבה לשמירה על טריותם ואיכותם.

מוצרי הקוסמטיקה הטבעיים הם:

​​

ללא פרבנים.

ללא סיליקון.

ללא SLS

משמרים טבעיים בלבד.

ללא צבע מלאכותי.

לא נוסה על בעלי חיים.​​

¹פורסם ב 16 לפברואר 2012 מאת סמדר כהן טרקר, "מנטה".

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4184493,00.html ²פורסם ב 12 למרץ 2012 מאת ברוריה בן שימול, מגזין "קלה בקלות".

http://kalabekalut.blogspot.co.il/2012/03/blog-post_6422.html

ᵌויקיפדיה, "Sodium dodecyl sulfate"https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_dodecyl_sulfate

⁴אתר האגודה למלחמה בסרטן, "גורמי סיכון סביבתיים"http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=6217

⁵מאת יוסי זילברפרב, האתר "פוקוס – רפואה משלימה ומוצרים טבעיים"http://www.time2focus.com/index2.php?id=12725344

⁶פורסם ב 16 לפברואר 2012 מאת סמדר כהן טרקר, "מנטה".

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4184493,00.html

⁷ "wmglory" – "מהו סיליקון בקוסמטיקה"http://wmglory.com/iw/pages/195358

⁸ פורסם ב 16 לפברואר 2012 מאת סמדר כהן טרקר, "מנטה".http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4184493,00.html

Comments


bottom of page